Bacterieprinter gemaakt door studenten TU Delft

Bacterieprinter van de TU Delft

Wederom slepen studenten van de TU Delft een wetenschapsprijs in de wacht. De studenten ontwikkelde een 3D printer die met dunne laagjes bacteriën kan printen. Dit materiaal kan dienen als testmateriaal bij medisch onderzoek.

3D printer gemaakt van K’nex

De 3D printer die met behulp van nanowires bacteriën kan printen is gemaakt van K’nex. De dunne draadjes zijn in staat om bacteriën met elkaar te verbinden, waardoor er biofilms ontstaan. Deze films worden gebruikt als testmateriaal in de medische en industriële sector.

Een biofilm is het best omschreven als een laag van micro-organismen, welke worden omgeven door zelfgeproduceerd slijm. Biofilms komen onder andere voor in tandplak en medische implantaten. Onderzoekers hebben interesse in het bestrijden van schadelijke micro-organismen, die zich verschuilen in biofilms. In de natuur worden biofilms geproduceerd door bacteriën, algen en schimmels. De films beschermen schadelijke micro-organismen tegen geneesmiddelen, zoals antibiotica. Eerdergenoemde implicaties zorgen ervoor dat het lastig is om de bacterielagen te bestrijden.

Bacterieprinter wint prijs iGEM

De printer die is ontwikkeld draagt de naam Biolinker. De 3D printer is in staat om snel, goedkoop en reproductief biofilm te printen. Het team van studenten deed mee aan de International Genetically Engineered Machine (iGEM) competitie te Boston. Dit jaarlijkse evenement omvat studenten van wereldwijd gerenommeerde universiteiten. Op het gebied van synthetische biologie wonnen de studenten de overall-prijs. De studenten werden ook geprezen om het gebruik van de hardware, de ontwikkelde website en het applied design.

Andere medische 3D printers

Eerder informeerde de 3D-printergids al over andere medische 3D printers. In Nederlandse ziekenhuizen en onderzoeksinstituten worden volop printers ontwikkeld die kunnen bijdragen aan een betere zorg voor mens en dier. Zo heeft het VU Medisch Centrum een printer ontwikkeld waarmee implantaten geprint kunnen worden. Daarnaast zijn er diverse Amerikaanse initiatieven met betrekking tot het medisch vlak, waaronder een printer van levend weefsel.

Onderzoekers en economen verwachten dat de bijdragen van 3D printers in de medische sector kunnen zorgen voor een goedkopere gezondheidszorg. Door deze printers in te zetten wordt de zorg niet alleen goedkoper, maar ook effectiever en persoonlijker. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van betaalbare protheses die zijn afgestemd op individuen.

Voor jou interessant