Auteursrechten op 3D printen

Auteursrechten 3D printen

3D printing auteursrechten zijn een gevoelig onderwerp onder creatievelingen. Zij willen graag dat de producten die worden bedacht beschermd zijn. Echter is een 3D model natuurlijk eenvoudig te printen, en dus na te maken. Hierdoor is het voor een hoop consumenten en bedrijven onduidelijk wat nu precies de mogelijkheden zijn om hun werk te beschermen. In dit artikel gaan we in op de auteursrechten 3D printing.

Namaken van 3D modellen

Ontwerpers op websites zoals Thingiverse merkte dat hun ontwerpen werden verkocht op eBay. Zij hadden de modellen echter op niet-commerciële basis aangeboden. De verkoper van de modellen liet weten dat een 3D model niet beschermt kan worden, en dat in zijn opinie de waarde van copyright nihil is. Thingiverse laat echter weten dat deze uitspraak op geen enkele juridische grond gebaseerd is. Het ontwerp wat jij maakt, is van jou totdat je de rechten verkoopt of vergeeft. Dit is vergelijkbaar met alle andere bestaande kunstvormen. Hoe kan je nu voorkomen dat dit gebeurt?

Signeer je 3D model

Om te voorkomen dat 3D modellen worden gebruikt, kan je een 3D model graveren. Steeds meer mensen besluiten gebruik te maken van deze methode. MyMiniFactory heeft tevens software ontwikkeld welke dit eenvoudig maakt. Zo kan je een digitale handtekening toevoegen aan je 3D model. Echter zal dit piraterij niet direct stoppen, maar kan het als een stap in de goede richting worden beschouwd. 3D printing auteursrechten kan je namelijk geleidelijk introduceren. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook met speelgoed, welke voorzien zijn van een merknaam in het model.

Copyright 3D printen

To print or not to print?

Gebruik van online 3D modellen

Houdt er bij het gebruik van 3D modellen ook rekening mee dat deze copyright hebben. Wanneer je deze dus tegen betaling aanbiedt aan derden ben je strafbaar. Vaak bieden mensen de 3D modellen gratis aan, om zo bekendheid te krijgen. Het kan ook zijn dat het gaat om een hobbyist. De modellen zijn er om gedeeld te worden met de gemeenschap, maar zij willen niet dat andere partijen met hun ideeën aan de haal gaan.

Praktisch voorbeeld Lego

Lego is een grote fabrikant van speelgoed voor kinderen en hobbyisten. De komst van 3D printing heeft invloed op de speelgoedmaker, omdat gebruikers nu zelf lego kunnen maken. Changing Technologies is een 3D printing bedrijf dat met Lego in gesprek is om dit in goede banen te leiden. In overleg willen zij oude lego bouwstenen aanbieden tegen een gereduceerd tarief. Mocht je bijvoorbeeld in het verleden een set hebben aangeschaft, maar is deze niet meer te verkrijgen? In dat geval kan je een onderdeel dat je bent kwijtgeraakt eenvoudig online bestellen.

Kijkend naar het huidige internet zijn er al een hoop illegale lego modellen te vinden. Vandaar dat een dergelijke stap voor zowel de 3D printing sector en lego een goede zet kan zijn. Natuurlijk speelt daarbij ook de kwaliteit van de printer en het filament een rol.

Advies auteursrechten 3D printing nodig?

Heb je advies nodig op het gebied van auteursrechten? Er zijn een hoop partijen waar je kan aankloppen om advies te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld bij een patentbureau. Echter kan het ook verstandig zijn om langs te gaan bij een van de fablabs in je regio. Zij kunnen een hoop vertellen over de mogelijkheden en bescherming die je geniet als 3D printing gebruiker op het internet.

Voor jou interessant