Amsterdams initiatief print brug uit met 3D printer

3D printer brug Amsterdam

Bouwbedrijf Heijmans en de start-up MX3D gaan de komende jaren samenwerken om een 3D geprinte brug te bouwen. De brug zal in 2017 in het centrum van Amsterdam te bewonderen zijn. Het is echter nog onbekend wat de exacte locatie van de brug wordt. MX3D is in gesprek met de gemeente van Amsterdam om tot een geschikte locatie te komen. Deze locatie zal tegen het einde van de zomer bekend worden gemaakt aan het publiek. De ontwerper, Joris Laarman, laat vanzelfsprekend weten dat hij de brug het liefst over de Herengracht ziet.

Ontwerpen en proberen

De bedrijven gebruiken de komende twee jaar om te ontwerpen en experimenteren. Zo willen ze diverse brugonderdelen printen en daarmee een proefbrug maken. Om het publiek op de hoogte te houden wordt er een bezoekerscentrum ontwikkelt, dit centrum zal eind september in Amsterdam geopend worden.

Brug moet passen bij omgeving

De ontwerpers bij MX3D gaan aan de slag om het model te ontwerpen, vervolgens rekenen de ingenieurs bij Heijmans uit of het gerealiseerd kan worden. Laarman laat weten dat er nog niks klaar ligt op de tekentafel. Hij denkt dat het een jaar gaat duren voordat er een ontwerp is, mede omdat hij de locatie wil betrekken in het ontwerp. Het is voor hem van belang dat de brug past bij de omgeving.

MX3D robot arm

Gebruik van robots

MX3D gebruikt een speciale 6-assige 3D printer in combinatie met slimme robots om de brug te ontwikkelen. Laarman zegt dat een robot in principe dom is, maar door de geïnstalleerde software is deze ook in staat om niet-repeterend werk te voltooien. Daarnaast is een 3D printer normaliter alleen in staat om 3-assig te printen. Dit betekent dat de printer alleen van boven naar beneden en van links naar rechts kan printen. De printer die wordt gebruikt door MX3D kan met zijn zes assen ook organische, niet-symmetrische ontwerpen realiseren.

Eerste 3D printer brug

Dit wordt de eerste 3D printer burg die ontwikkelt wordt door MX3D en Heijmans. Jan van de Ven, projectmanager bij Heijmans, laat weten dat dit een uniek concept is. In het verleden was de bruggenbouw afhankelijk van stalen liggers met standaardafmetingen. Door 3D printing te gebruiken kunnen nieuwe vormen gemaakt worden die de belasting van het gewicht aankunnen.

3D printer bruggen in de toekomst

De brug die in Amsterdam gerealiseerd gaat worden is van klein formaat. De bedrijven weten nog niet of deze techniek op grote schaal kan worden toegepast. Eerst wordt er gebouwd op kleine schaal, aangezien de technologie nog in de kinderschoenen staat. Heijmans bouwt doorgaans bruggen van langer dan 30 tot zelfs 300 meter. Dit zou betekenen dat er een hoop robots en 3D printers nodig zijn om een dergelijke constructie te realiseren. Daarbij komt ook nog dat de complexiteit van het ontwerp drastisch oploopt.

Kosten zijn nog onbekend

De kosten van de 3D printer brug zijn tot op heden onbekend. De bedrijven hopen dat de techniek zorgt voor goedkopere bruggen. Dit project is bedoeld om te achterhalen wat de mogelijkheden zijn en hoe er bespaard kan worden op de constructie.

Voor jou interessant