5 concept gebouwen gemaakt met een 3D printer

De 3D printer doet zijn intrede in diverse sectoren, waaronder ook de bouwsector. In dit artikel blikken we op 5 innovatie huizen die zijn geprint met behulp van een 3D printer. De technologie bevindt zich nog in de early-adapter stage, maar toch wordt er in verschillende landen hevig geïnvesteerd.

5. Het Canal House in Amsterdam

In Amsterdam bevindt zich het Canal House, een grachtenpand dat gefabriceerd gaat worden met een 3D printer. De plannen voor dit pand liggen er al langer, echter wordt er nog weinig progressie geboekt wanneer het aankomt op de bouw zelf. Naast het creëren van het pand dient het als een museum om burgers en toeristen te informeren over de 3D printing technologie en de mogelijkheden. De bouw van het pand verloopt moeizaam en het zal daardoor nog een langere tijd duren voordat de bouw compleet is.

3d-printen-amsterdam-grachtenpand

3D geprint grachtenpand in de maak te Amsterdam

4. Huizenblokken van Chinese makelij

Het Chinese bedrijf dat meehelpt met de bouw van het kantoorpand in Dubai is al langere tijd bezig met innovaties op het gebied van 3D-geprinte huizen en gebouwen. Een jaar geleden was het bedrijf in staat om huizen te printen die bestaan uit losse blokken. Deze lossen blokken functioneerde als kamers, waardoor de koper zelf de indeling en grootte van het pand kon bepalen. Om het project te realiseren werd een gigantische 3D printer gebruikt, die nog steeds wordt ingezet om huizen te printen. De Chinese overheid bekijkt de projecten aandachtig, mede doordat er een tekort is aan woonruimte in de grotere Chinese steden.

3D-printer huis Shanghai

Bouwen van 3D printer huizen die bestaan uit diverse componenten

3. Kantoorpand van het Future Museum in Dubai

In Dubai werkt een Chinese firma aan het bouwen van een volwaardig kantoorpand met 3D printing technologie. De overheid van het land claimt het eerste 3D-geprinte bouw te fabriceren. Echter is dit niet juist, zoals later in deze lijst zal blijken. Het kantoorpand maakt deel uit van het Future Museum, dat burgers gaat informeren over technologie en innovatie in zowel Dubai als de wereld.

Kantoorpand Dubai 3D printer

3D-geprint kantoor pand in de Verenigde Arabische Emiraten

2. Volwaardige villa geprint in China

Een bedrijf afkomstig uit Shanghai heeft met een gigantische 3D printer diverse gebouwen weten te printen, waaronder een villa. Tijdens een feestelijke opening was te zien hoe geavanceerd de bouw van de villa was verlopen. Zo liet het bedrijf weten dat de villa voldoet aan de Europese normen, aangezien zij van plan zijn dezelfde technologie te exploiteren richting Europa.

3D-geprinte villa

Volwaardige villa geprint met een speciale 3D printer

1. Italiaanse 3D printer print goedkoop en duurzaam huizen

Een Italiaans ingenieursbureau heeft een nieuwe 3D printer ontwikkeld die in staat is om enorme gebouwen te printen. Het bureau pleit dat de printer een revolutie teweeg zal brengen. De 3D printer is in staat om op een milieuvriendelijke manier goedkope huizen te produceren. De printer bestaat uit een metalen frame met in het centrum een printkop die de structuur van het gebouw laag voor laag kan opbouwen.

De bedenkers van de 3D printer zijn van plan de technologie toe te passen in ontwikkelingslanden. In het geval van noodsituaties kan de printer steun bieden aan mensen die hun huis zijn verloren, door een aardbeving bijvoorbeeld.

Enorme 3D printer uit Italië

Enorme 3D printer die snel en duurzaam huizen kan printen

Voor jou interessant