4 innovatieve 3D printing concepten uit Nederland

Nederland heeft in de afgelopen jaren op verschillende manieren bijgedragen aan de ontwikkelingen in de 3D-printing sector. Het 3D Hubs platform is bijvoorbeeld opgericht door twee Nederlanders en het idee om een stalen brug te laten 3D-printen door robots is eveneens afkomstig van een Nederlander. In dit artikel beschrijven wij 4 innovatieve 3D printing concepten uit Nederland.

3D Hubs kantoor

3D Hubs

Het 3D Hubs platform is een initiatief van de Nederlanders Bram en Brian dat in 2013 is opgericht. Met dit platform heeft iedereen toegang tot alle 3D-printers over de gehele wereld. Lokale printers kunnen zich hierbij aanmelden en consumenten kunnen een object laten printen bij een printer in de buurt. Hiermee kan verspilling van 3D geprinte objecten als gevolg van overproductie en transport worden voorkomen. Inmiddels is 3D Hubs wereldwijd een begrip en kun je op het platform meer dan 20.000 lokale printers vinden.

Colorfabb filament

Hoogwaardige filamenten door ColorFabb

Voor het printen van objecten met een 3D-printer kunnen verschillende filamenten worden gebruikt. De meeste printers voor consumenten werken tegenwoordig met PLA, maar het Nederlandse bedrijf ColorFabb heeft filamenten ontwikkeld met een combinatie van PLA en PHA. Dit zorgt ervoor dat het materiaal sterker en minder broos is. De filamenten worden door ColorFabb ook altijd uitgebreid getest, zodat je zeker bent van een uitstekende kwaliteit. Het bedrijf staat wereldwijd bekend om de hoogwaardige filamenten.

3D printer brug Amsterdam

Stalen brug geprint door robots

De Nederlander Joris Laarman heeft een design ontwikkeld voor een stalen brug die wordt geprint door robots. Dit wordt gedaan over een Amsterdams kanaal en het zal ‘s werelds eerste 3D geprinte brug zijn. De robots kunnen in de lucht printen en zorgen ervoor dat de constructie stevig genoeg is om hun eigen gewicht te houden. Het project wordt verder ontwikkeld door zijn bedrijf MX3D en naar verwachting zal de brug klaar zijn in 2017.

Cubify Kids

Cubify Kids

Cubify Kids is een online platform ontwikkeld door het 3D print bedrijf Cubify en de Nederlandse designer Matthijs Kok. Kinderen kunnen via dit platform op een speelse manier kennismaken met 3D-printing. Zij kunnen ontwerpen voor speelgoed, games en andere objecten vinden op het Cubify Kids platform en deze vervolgens printen met een 3D-printer. Zo kunnen zij door eigen ervaringen meer leren over 3D-printing en deze kennis kunnen zij in de toekomst inzetten.

Voor jou interessant