3D-printing nu ook in de wereld van de autoraces

Delta Wing 3D-geprinte auto

De auto industrie staat altijd te springen om innovatieve ideeën en dit is dan ook zeker het geval bij autoraces. Een fractie van een seconden kan het verschil betekenen tussen winst en verlies. 3D printers maken steeds meer objecten voor ons en ook de autowereld staat hier bij stil. Om een auto nog sneller te laten gaan is het van essentieel belang dat een voorwerp niet alleen goed gestroomlijnd is, maar ook mag deze niet te zwaar zijn.

DeltaWing heeft er daarom voor gekozen om de motor te maken door middel van een 3D printer. Dit scheelt natuurlijk enorm veel gewicht. Uiteraard moet de motor onder extreme omstandigheden werken, maar ook dat is geen probleem voor de geprinte versie. Uiteraard is niet de hele motor gemaakt door middel van printen, maar veel onderdelen komen toch van onder het apparaat. In 2013 is men begonnen met het bouwen van deze auto en uiteindelijk zijn er flink wat uren mee gereden.

Tot nu toe heeft de motor die deels bestaat uit 3D geprinte onderdelen al 12.000 test en race miles gereden. Nog altijd werkt de motor prima en zo is maar weer te zien dat we ook motoren kunnen maken met de nieuwste technologieën. DeltaWing probeert de onderdelen zo duurzaam mogelijk te maken. Door onderdelen met behulp van een 3D printer te maken, zal dit niet alleen duurzamer zijn, maar ook is het voor de raceauto een enorm voordeel. De onderdelen zijn makkelijk te vervangen en door het lichte gewicht kan je zo weer iets harder.

In de nabije toekomst kunnen we nog meer verwachten van DeltaWing op het gebied van 3D printing. Het zal ons dan ook niet verbazen als er de komende jaren een raceauto op de markt komt die volledig is voorzien van een geprinte motor. Niet alleen is het lichter, maar het is ook nog eens een goed uithangbord voor je bedrijf. Duurzaamheid wordt steeds meer gewaardeerd en zal de komende jaren alleen maar belangrijker worden.

3D-printers spelen een grote rol in het verder ontwikkelen van auto’s. Behalve racewagens, zullen er ook experimenten gedaan worden met personenauto’s die voorzien zijn van 3D geprinte onderdelen. Vaak is dit een stuk goedkoper. Doordat de printers steeds sneller kunnen gaan printen, zullen hierdoor ook de kosten omlaag gaan, waardoor in de toekomst een geprint onderdeel misschien wel even duur is als een onderdeel dat rechtstreeks uit de fabriek komt.

We blijven de ontwikkelingen van DeltaWing op de voet volgen en zijn natuurlijk erg benieuwd hoelang het onderdeel zal blijven werken. De motor heeft nu al aardig wat kilometers erop zitten en als we de jongens van DeltaWing mogen geloven, zal het de komende tijd ook nog wel zo door blijven gaan. Niet alleen de motor zal in de toekomst bestaan uit geprinte onderdelen, maar ook de buitenkant van de auto zal voorzien worden van onderdelen die uit de 3D printer rollen.

Voor jou interessant