3D-printing met levend weefsel

Biobots 3D-printing

Eerder kwamen we al met nieuws over 3D-printing toepassingen op medisch vlak, maar daar wordt nu een schepje bovenop gedaan. Een start-up genaamd BioBots heeft het mogelijk gemaakt om een 3D-printer te ontwerpen die in staat is levend weefsel te printen. Zij deden dit doormiddel van het ombouwen van een hoge resolutie desktop 3D-printer. Het weefsel dat wordt gebruikt in de printer komt exact overeen met het weefsel van het menselijk lichaam.

Een levend eindproduct

Terwijl normale 3D-printers producten maken van kunststof materialen is de BioBots 3D-printer in staat om met genetische en levende cellen te printen. Het resultaat hiervan is het printen van 3D weefsel. Het eindproduct van deze printer leeft, wat een primeur betekent binnen de 3D-printing sector.

Met de printers wilt de start-up zich voornamelijk richten op hoogleraren en onderzoekers, die met de printer efficiënter en gerichter onderzoek kunnen uitvoeren. De bedenkers van BioBots laten weten dat dergelijke technologieën geen sciencefiction meer zijn, maar binnenkort zelfs door iedereen gebruikt kunnen worden. Door de exponentiele groei van kennis en investeringen in de 3D-printing sector zullen de kosten van zulke printers snel dalen. De 3D-printers zullen als eerst worden gebruikt op gespecialiseerde klinieken en medische centra.

Tweede generatie BioBots

Terwijl de eerste versie van de BioBot printer zojuist is gepresenteerd, is het bedrijf al opzoek naar investeerders voor een tweede versie. De technologie in de eerste generatie BioBots is baanbrekend, maar er is nog veel meer mogelijk.

De BioBot wil zich gaan focussen op onder andere donororganen, omdat de wachtlijsten daarvoor enorm lang zijn. In de Verenigde Staten is bijvoorbeeld een wachtlijst van 120 duizend personen. BioBots willen hierop inspelen door complete organen te printen, dit zal resulteren in het terugdringen van de enorme wachtlijsten en zal een hoop mensenlevens sparen.

Voor jou interessant