3D-printing handleiding voor consumenten

3D printing handleiding

De 3D-printer voor consumenten is al enige tijd verkrijgbaar, maar toch durven velen de aankoop nog niet te wagen. Het is voor de meeste consumenten nog niet helemaal duidelijk hoe ze nu precies zelf iets kunnen printen. Wat is er allemaal voor nodig en waar kunnen we deze producten verkrijgen? Hoe maakt men een 3D model en hoe kan dit uiteindelijk geprint worden? In dit artikel geven we een handleiding over 3D-printing voor consumenten.

Stap 1: Schaf een 3D-printer aan

Deze eerste stap is natuurlijk heel logisch. Veel consumenten vragen zich echter af waar ze een 3D-printer kunnen aanschaffen en wat nu de beste printer is. Op 3D-printergids hebben we daarom een overzicht gemaakt van een aantal 3D-printers voor consumenten. De printers hebben een score meegekregen en bij elk apparaat wordt een review weergeven. Zo kunnen consumenten precies zien welke 3D-printer het beste is.

Bij het aanschaffen van een 3D-printer kunt u nog bepalen welke snelheid en dikte van de laagjes u wilt en of u voor een printer gaat die één kleur kan printen of een printer die meerdere kleuren print. Verder kunt u nog kiezen voor het soort filament: hard en stevig ABS plastic of soepel en milieuvriendelijk PLA plastic. De 3D-printers op onze website worden allemaal geleverd met eenvoudige software, dus daar hoeft u zelf niet meer over na te denken.

Stap 2: Koop filament

Vaak wordt het filament al meegeleverd met de 3D-printer, maar het kan zijn dat u meer filament nodig heeft of een andere kleur wilt. Het is gelukkig niet zo moeilijk om uit te vinden waar u filament kunt aanschaffen. Dit kan in de meeste gevallen gewoon bij het bedrijf waar u de printer heeft gekocht.

3D-geprinte objecten

Simpele objecten geprint met een 3D printer

Stap 3: Ontwerp een 3D-model

Als u ervaring heeft met het ontwerpen van 3D-modellen, kunt u zelf een model ontwerpen met behulp van CAD-software. Echter lang niet iedereen heeft hier ervaring mee. Het is ook mogelijk om een bepaalde app te downloaden op uw smartphone en foto’s te maken van het object dat u wilt printen. De app zet deze foto’s zelf om in een 3D-model. Wilt u de 3D-printer uittesten zonder eerst een model te ontwerpen? Dan zijn er ook een aantal websites waarop u bestaande 3D-modellen kunt downloaden.

Stap 4: Print het object

Nu is het tijd om het object ook daadwerkelijk te printen. Hiervoor doet u eerst het filament in de 3D-printer op de wijze die in de bijgeleverde handleiding beschreven staat. Vervolgens verzendt u het 3D-model naar de printer met behulp van de software. De 3D-printer zal het object nu gaan printen!

Gebruikmaken van een 3D-scanner

Heeft u ook een 3D-scanner? In dat geval is het niet nodig om een 3D-model te maken, als u een bestaand object wilt namaken. U kunt dan gewoon een 3D-scan maken van het object dat u wilt namaken en deze scan vervolgens naar de printer verzenden. Dit werkt een stuk sneller dan wanneer u het object na moet maken als 3D-model.

Het printen van een object met een 3D-printer is dus eigenlijk veel gemakkelijker dan het klinkt! Aangezien de meeste consumenten nog maar weinig afweten van de 3D-printtechnologie, denken ze dat 3D-printing een moeilijk proces is. Zoals u ziet is dat echter niet het geval; het is eigenlijk net zo gemakkelijk als 2D-printen. Naar verwachting zullen consumenten in de toekomst dan ook veel gebruik gaan maken van de 3D-printer.

Voor jou interessant