3D-printing en het aantasten van de goederenstroom

3D-printer logistiek

3D-printing is in enkele jaren tijd exponentieel gegroeid in verschillende sectoren. Het wordt daarom ook gezien als een derde industriële revolutie. Echter werd er zelfs voorspeld dat na vijf jaar tijd ongeveer vijf tot tien miljard euro in rondgaat. De TNO deed een onderzoek naar de impact van de ontwikkelingen van de 3D-printers op de supply chains. Deze technologie zorgt ervoor dat materialen en componenten laag voor laag worden gefabriceerd met gebruik van CAD, oftewel Computer Aided Design, kunnen zij zelfs minuscuul kleine lagen op elkaar zetten van ruw basis materiaal waar het eind product geleidelijk door ontstaat. De groei gaat razendsnel en zullen gigantische veranderingen brengen aan een tal van sectoren. Echter zullen er in de logistieke processen en supply chains wijzigingen plaatsvinden, maar hoe gaat men nu rekening houden met voorraden, hoeveel handwerk zit er verder nog in het process en hoe zit het met het financiële aspect?

Praktisch in gebruik

Tegenwoordig treden de mensen uit de industriële sector zelf in om onderdelen te “printen” met de 3D-printers, wat voor een enorme groei zorgt in bedrijven die de printers maken of als dienstverlener opereren. De 3D-printers verspreiden zich snel en duizenden consumenten hebben er zelfs een in huis, al zijn de printers nog relatief eenvoudig. Bedrijven maken er bijvoorbeeld elementen voor de gezondheidszorg mee, zoals beugels, gehoorapparaten en zelfs kunstheupen.

3D-printing is zeer breed, aangezien het allerlei vormen en ontwerpen produceert. Het is namelijk mogelijk een bestaand product te laten printen middels een 3D-model, echter is het ook mogelijk om te kijken naar de functie die het product moet uitvoeren en het ontwerp dat erbij past. Zelfs ingewikkelde producten die eerder moeilijk te produceren waren, kunnen nu met minder grondstoffen geproduceerd worden. Voorheen was het bijvoorbeeld noodzakelijk om zestien verschillende onderdelen te assembleren, dit kan nu als één geheel uitgeprint worden met de 3D-printer.

Blik op het vooruitzicht

De 3D-printers zullen grote gevolgen kunnen hebben op de manier hoe goederen in de toekomst geproduceerd gaan worden. Dit komt doordat wij nu gewend zijn dat de grondstoffen worden vervoerd naar fabrieken waar onderdelen worden gefabriceerd of het eindproduct wordt geassembleerd, die vervolges aan distributiecentra of winkels worden geleverd. Wanneer dit productieproces regionaal kan worden gemaakt met de 3D-printers, ontstaan er een hoop veranderingen in het transport van goederen. Wordt er nog gebruik gemaakt van magazijnen? Hoe zit het met de leveranciers? De 3D-printers zorgen ervoor dat de consumenten betrokken worden bij het productieproces van hun eigen producten. De veranderingen in de logistiek en transport sector zullen op korte termijn niet merkbaar zijn, het is echter wel verstandig om als logistiek bedrijf rekening te houden met deze ontwikkelingen. TNO heeft in het rapport ‘The impact of 3D printing on supply chain management’ de ontwikkelingen van nu en in de toekomst uitgebreid onderzocht waar onderzoekers de positieve en negatieve kanten van 3D-printing laten zien, welke markten geïnteresseerd erin zullen zijn en welke toepassingen er zijn. Voor de supply chain worden er zelfs verschillende processen omschreven.

Voor jou interessant