3D printing brengt de schoolfoto van de toekomst

3D printer schoolfoto

De schoolfoto kent al decennialang dezelfde manier van werken. Lachen naar het vogeltje, ongemakkelijke flits en de witte of lichtblauwe achtergrond. Hier gaat verandering in komen. In Amsterdam poseren 800 kinderen van basisschool Steigereland voor het eerst op een andere manier. Zij krijgen geen foto mee naar huis, maar een 3D geprint poppetje.

3D printer als schoolfotograaf

Om dit te bewerkstelligen is er een hokje ontwikkeld welke tientallen camera’s bevat. Per sessie dient 1 kind het hok te betreden. Vervolgens wordt een scan gemaakt van het hele lichaam. De scan duurt vier seconden, waarna het kind uit het hok mag komen. De computer moet de beelden verwerken, waarna binnen 15 minuten een complete scan gemaakt is. Het inscannen van zo’n 700 kinderen is dus een geduldige zaak. In de nabije toekomst hoopt het bedrijf achter het concept, Nieuwe Schoolfoto, de scan sneller te kunnen voltooien.

Schoolfoto wordt doorgestuurd naar de printer

Nadat de scan is voltooid wordt deze doorgestuurd naar de 3D printer. De printer maakt van de scan een volwaardig poppetje uit laagjes zandsteen. Het printproces duurt 5 uur, waarna een levensecht miniatuur tevoorschijn komt. David Tins van Nieuwe Schoolfoto laat weten dat het tijd is om de schoolfoto voorgoed te veranderen. Hij zegt dat 3D printing de toekomst heeft, waardoor dit in het toekomstplaatje past. Er worden tijdens het proces meerdere scans gemaakt, zodat ouders zelf een keuze kunnen maken.

3D printing game

Je schoolfoto maakt het ook mogelijk te gamen met je eigen karakter.

Kosten van een 3D foto

Een 3D geprint poppetje is aanzienlijk duurder dan de traditionele foto. Een 3D poppetje kost namelijk 60 euro. De Nieuwe Schoolfoto hoopt dat dit snel goedkoper wordt doordat de technologie toegankelijker wordt. Binnen een paar jaar zal de 3D printer een waardig en prijs gelijk alternatief zijn voor de schoolfoto.

De scan is tevens digitaal te verkrijgen. Zo kan er een bewegend plaatje worden geleverd voor slechts zes euro. Deze optie is speciaal vergeven voor ouders die het bedrag van een 3D poppetje niet willen of kunnen missen.

Gamen met je 3D scan

De 3D scan kan tevens fungeren voor andere doelen. Zo is het mogelijk om het hoofd van de scan op een FIFA-poppetje te plakken. Hierdoor kan je met je eigen poppetje het voetbalspel bespelen. Deze mogelijkheid is er natuurlijk niet alleen voor deze game, maar ook voor duizenden andere opties.

Foto’s zijn gemaakt door Michiel Ton.

Voor jou interessant