3D printers betreden de ruimtevaart sector

3D printer in de ruimte

De Virginia Tech University heeft een 3D printer ontwikkeld die op 150 kilometer boven het aardoppervlak objecten gaat printen. Deze 3D printers zijn ontwikkeld voor de ruimtevaart sector en hebben diverse toepassingen, zoals het assisteren tijdens reparaties.

3D printer mee met NASA raket

De  3D printer vliegt mee met een onbemande NASA-raket. Wanneer de printer de lancering overleeft, zal het logo van de universiteit autonoom worden geprint. De teamleider van het project, Sebastian Welsh, laat weten dat het gebruik van 3D printers in de ruimte essentieel is voor reparaties en onderhoud. Door de technologie te benutten is er minder voorraad nodig en zijn de productie mogelijkheden een stuk uitgebreider. Mocht er een onderdeel niet aanwezig zijn, moet deze nu nog richting het ruimtestation worden gestuurd. Echter, wanneer de 3D printer wordt gebruikt, kan het onderdeel direct geprint worden. Dit heeft een positief effect op de ruimtevaart en kan tevens ruimtemissies redden.

Geavanceerde 3D printer ontwikkeld

De grootste uitdaging van het project lag bij het creëren van een complexe printer die robuust en lichtgewicht moest zijn. Het was essentieel dat de printer de lancering zou overleven, maar er diende zo min mogelijk brandstof gebruikt te worden. Het team van studenten onderzocht de werking van de 3D printer in een ruimte waar vrijwel geen zwaartekracht aanwezig is.

Resultaat van de proef

Wanneer het logo is geprint in de ruimte, zal de printer neerstorten in zee. Vervolgens wordt deze opgepikt en grondig geanalyseerd. De kwaliteit van het geprinte logo wordt vergeleken met het logo dat op aarde is geprint. De kennis die is vergaard wordt gebruikt om de print techniek te verbeteren.

International Space Station

Het International Space Station (ISS)

3D printer op het International Space Station

Op het International Space Station (ISS) is sinds eind vorig jaar al een 3D printer geïnstalleerd. In december 2014 zijn er diverse experimenten mee uitgevoerd, waaronder het printen van een stuk gereedschap. Dit object is ook teruggestuurd naar de aarde voor verdere analyses. De printer in het ISS wordt bestuurd door de astronauten, maar experts op de grond kunnen objecten en ontwerptekeningen maken en verzenden. NASA ziet ook voordelen in het ontbreken van zwaartekracht, zo zijn sommige 3D printers in staat om betere 3D objecten te printen in gewichtsloze toestand.

Meer toepassingen in de nabije toekomst

De 3D printing technologie kan zorgen voor progressie binnen de ruimtevaart. Niet alleen de logistieke procedures worden korter, maar ook het aantal mogelijkheden nemen toe. Zodoende kan ook de situatie voor astronauten verbeteren, denk bijvoorbeeld aan voedsel. Momenteel is de keuze van etenswaar beperkt, echter kan de 3D printer met beperkte ingrediënten een hoop verschillende gerechten bereiden.

Voor jou interessant