3D-printer voor moleculen

3D-printen met moleculen

Een Amerikaanse start-up is hard op weg om een revolutionaire 3D-printer te ontwikkelen. De printer kan op een efficiënte manier diverse chemische bouwstenen combineren. Op basis van eigen onderzoek richtte Martin D. Burke het bedrijf Revolution Medicines op. Hij was voorheen actief als chemisch wetenschapper aan de universiteit van Illinois. De start-up heeft hij de naam RevBlocks gegeven, refererend naar de bouwstenen. Het onderliggende onderzoek van Burke werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

3D-printen met moleculen

Volgens Burke zijn er een hoop medicijnen nog niet voldoende uitgewerkt mede omdat de omslachtige synthese van deze medicijnen de ontwikkelingen vertraagt. Het bedrijf wil een website creëren waar iedereen kan kiezen uit diverse chemische bouwstenen, om deze vervolgens met de moleculaire 3D-printer samen te voegen. De bouwstenen worden op zorgvuldige wijze, met specifieke instructies, samengevoegd. Het mengsel van chemicaliën wordt vervolgens naar de klant thuisgestuurd.

Afgekeken van planten en dieren

De onderzoeksgroep van Burke keek naar planten en dieren. Een klein aantal chemische bouwstenen is in de natuur namelijk volop aanwezig, maar steeds in een andere samenstelling. De onderzoekers hebben de ‘basismoleculen’ geïsoleerd en vervolgens aangetoond dat complexere moleculen die zichtbaar zijn in de natuur nagemaakt kunnen worden.

Doorbraak in de farmaceutische industrie

De 3D-printer van RevBlocks zal leiden tot een doorbraak binnen de farmaceutische industrie. De printer is namelijk in staat om met een handvol moleculen, op een snelle en zorgvuldige wijze verbindingen te produceren en testen. De machine kan ook veel betekenen voor LEDS, zonnecellen en andere processen waarbij fijn-chemie een beslissende factor is.

Voor jou interessant