3D-printer voor consumenten

3D-printing is een revolutie op het gebied van printen. Toen de 2D-printer werd ingevoerd wisten consumenten niet wat ze meemaakten. Plotseling was het mogelijk om in korte tijd grote hoeveelheden plaatjes en tekst uit te printen. Tegenwoordig gebruikt natuurlijk iedereen een 2D-printer en is dit apparaat helemaal normaal geworden.

Een zelfde soort revolutionaire ontwikkeling is zich op dit moment echter aan het voltrekken met de 3D-printer. Voor veel mensen is 3D-printen nog een ‘ver-van-mijn-bedshow’, maar als u de ongekende mogelijkheden van 3D-printing eens bekijkt, zult u merken dat er van alles mogelijk is met 3D-printers. Op deze pagina laat 3D-printergids u graag kennis maken met de mogelijkheden van 3D-printers voor u als consument.

Zelf ontwerpen en printen

Eén van de mogelijkheden van 3D-printing is dat u zelf een 3D-model ontwerpt. U kunt dit op verschillende manieren doen. Het is mogelijk om een 2D-tekening te maken en die door een professioneel bedrijf om te laten zetten in een 3D-ontwerp. U kunt ook zelf een 3D-tekening maken en die laten uitprinten door een printbedrijf. Of u kunt zelf het ontwerp maken en eveneens printen. In het laatste geval heeft u natuurlijk wel een 3D-printer nodig.

Het is met een beetje oefening niet lastig om zelf een 3D-ontwerp te maken. Het gratis programma SketchUp is een eenvoudig programma waar u al vrij snel leuke 3D-tekeningen mee kunt produceren. SketchUp is gratis te downloaden via Google en biedt voldoende mogelijkheden voor beginnende 3D-tekenaars. Indien u niet zelf gaat printen, is het aan te raden om het 3D-ontwerp zo veel mogelijk kant-en-klaar aan te leveren bij het printbedrijf. Dat scheelt namelijk veel geld en tijd, wat u anders zou besteden aan het omzetten van uw ontwerp naar een geschikt formaat voor 3D-printing.

3D-printing op bestelling

Er is een groeiende markt aan bedrijven die complete 3D-ontwerpen aanbieden om te printen. Het enige dat u hoeft te doen is het uitzoeken van het gewenste product. Vervolgens wordt dit product direct voor u geprint en zo snel mogelijk geleverd.

Shapeways

Een bijzonder bedrijf in de wereld van 3D-printing is Shapeways. Deze Nederlandse onderneming bestaat uit een gemeenschap van enthousiaste designers die voortdurend nieuwe ontwerpen leveren. De 3D-modellen worden op de site van Shapeways geplaatst en zijn vervolgens te bestellen door iedereen.

Deze online community blijft actueel omdat ontwerpers constant bezig zijn met het bedenken van nieuwe ontwerpen en producten. Het enige dat u als consument hoeft te doen is het bestellen van het door u gewenste product. Natuurlijk kunt u zelf ook producten ontwerpen voor de Shapeways-community en deze vervolgens verkopen op dezelfde site. Het aanbod van Shapeways varieert van handige gadgets tot klassiek speelgoed en van sieraden tot kunst.

Freedom of Creation

Shapeways is één van de bekendere community’s voor 3D-printing op het moment. Maar ook het Nederlandse Freedom of Creation is een bedrijf om in de gaten te houden. Met toonaangevende kunstontwerpen die tentoongesteld worden in musea over de hele wereld, produceren zij prachtige 3D-objecten. Vooral op het gebied van design en moderne kunst loopt Freedom of Creation voorop in de 3D-printing branche.

Sculpteo

Meer alledaagse objecten vindt u op Sculpteo.com. Deze website biedt duizenden 3D-objecten aan in haar webshop die u kant en klaar kunt bestellen. Het assortiment van Sculpteo varieert van gebruiksvoorwerpen als Smartphonehoesjes en sieraden tot decoratievoorwerpen en onderdelen voor bijvoorbeeld drones. Ook is het bij Sculpteo mogelijk om zelf 3D-ontwerpen op te sturen en te verkopen.

Mogelijkheden 3D-printen

Hierboven staan verschillende sites beschreven waar u 3D-objecten kunt bestellen. Echter om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden van 3D-printers, zal hieronder besproken worden wat er allemaal mogelijk is met 3D-printing.

Huishoudelijke objecten printen

De meest zinvolle invulling van 3D-printing is het printen van huishoudelijke objecten. Omdat professionele 3D-printers in staat zijn om te printen met diverse materialen, is het geen probleem om bijvoorbeeld kopjes, borden of bestek te printen. Het printen van koffiekopjes was één van de eerste toepassingen van 3D-printing. Dit kwam door de bruikbaarheid van het product en de mogelijkheden van een 3D-printer.

Wilt u een huishoudelijk artikel bestellen bij een 3D-printing bedrijf? Dan kunt u zelf aangeven van welk materiaal uw kopje of bord moet zijn, welke kleuren het moet hebben en hoe het ontwerp er uit ziet. Dankzij 3D-printing bent u niet langer gebonden aan het aanbod in de winkel, u kunt zelf uw complete servies bij elkaar laten printen.

Printen van speelgoed

3D-printen is prachtig voor de personalisatie van speelgoed. U kunt zelf het favoriete speelgoed voor uw kinderen ontwerpen in de kleuren die zij mooi vinden. Dit biedt grote mogelijkheden voor u als ouder, omdat het speelgoed volledig aangepast kan worden aan de wensen van uw kind. Geen teleurstellingen meer als een product is uitverkocht of als de favoriete actiepop net een verkeerde gezichtsuitdrukking heeft. Met een eigen ontwerp print u het 3D-speelgoed gewoon zelf uit of u laat dit doen door een printbedrijf.

Decoratie voor in huis

Eén van de eerste toepassingen van 3D-printing was het printen van kunst. Professionele kunstenaars gingen aan de slag met 3D-printers om ingewikkelde ontwerpen uit te printen. De mogelijkheden van deze vorm van kunst maken zijn eindeloos. Niet langer hoeft een kunstenaar alle details aan te brengen met fijnzinnige instrumenten.

De details kunnen tegenwoordig worden invuld en aangescherpt op de computer. Vervolgens doet de 3D-printer de rest van het werk. Voor u als consument betekent dit dat er dankzij 3D-printing een nog veel groter kunstaanbod op de markt wordt gebracht ter decoratie voor in uw huis. Tevens kunt u zelf ook een kunstobject ontwerpen en laten uitprinten, zodat de stijl in huis volledig aangepast wordt aan uw wensen. 

Sparen van milieu

Een belangrijk aspect van 3D-printing is dat het ook een besparende functie voor het milieu kan hebben. Op het popfestival Lowlands is er met succes geëxperimenteerd om plastic bekers om te laten smelten tot sieraden. Dit betekent dat u het plastic afval uit uw huishouden om kunt laten smelten tot allerlei 3D-objecten. Zo wordt het plastic gerecycled en komt er minder van terecht in het milieu. Een ideale oplossing voor plastic afval.

Personalisatie 3D-printing

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen zijn de mogelijkheden van 3D-printers eindeloos voor consumenten. Het belangrijkste is dat 3D-printing vooral de mogelijkheid tot personalisatie biedt. Het is redelijk eenvoudig om zelf een 3D-object te ontwerpen en die vervolgens uit te printen. U bent niet langer gebonden aan het aanbod in de winkels, u kunt zelf uw kunst ontwerpen, een ontwerp bedenken voor het servies, uw eigen speelgoed maken enzovoort.

Houd er wel rekening mee dat het ontwerpen van 3D-modellen tijd kost en het printen is nog niet goedkoop, maar daar krijgt u wel een volledig gepersonaliseerde woonomgeving voor terug.

3D-printing biedt vele mogelijkheden voor consumenten. Personaliseer uw woonomgeving, maak uw eigen kunst, bestel 3D-objecten online, creëer uw eigen servies en spaar het milieu.