3D-printer voor bedrijven

Als het 3D-printen dezelfde ontwikkeling gaat meemaken als de 2D-printer heeft gedaan, zullen op termijn de mogelijkheden die bedrijven hebben met 3D-printing minder speciaal worden omdat elke consument zelf in 3D kan gaan printen. Maar zover is het nog lang niet omdat de technologie achter 3D-printing nog in ontwikkeling is. Voor bedrijven is de 3D-print branche interessant om te volgen, want het biedt grote mogelijkheden op het gebied van kosten- en tijdsbesparing. Op deze pagina wordt uitgebreid uitgelegd welke mogelijkheden bedrijven hebben met 3D-printing.

Kosten- en tijdsbesparing

Het belangrijkste voordeel van 3D-printing voor bedrijven is het besparen van tijd en geld. Nu zoeken bedrijven naar de goedkoopste arbeidskrachten en die worden vaak gevonden in Azië. Het voordeel daarvan is dat bedrijven lage productiekosten hebben, het nadeel is dat de transportkosten hoog zijn en ook de tijd voor het transport is aanzienlijk. Met 3D-printen vallen deze nadelen weg. Omdat er direct vanaf een ontwerp op het beeldscherm geprint kan worden, is het niet langer nodig om de productie in lage-lonen-landen te laten verlopen. De productiekosten voor het printen van een 3D-object zijn laag en de productietijd is kort. Daarnaast vervallen de transportkosten wanneer een bedrijf op haar eigen locatie de 3D-objecten kan printen. Voor consumenten betekent dit dat de prijs van producten flink zou kunnen dalen wanneer bedrijven op grote schaal gebruik gaan maken van 3D-printing. Bijkomend voordeel is dat bedrijven niet langer hoeven samen te werken met Aziatische productiekantoren, waar het personeel weinig loon krijgt voor veel arbeid, om de prijs van de producten laag te houden.

Wensen van de klant

Bedrijven zijn altijd op zoek naar de tevredenheid van de klant. Met 3D-printing kunnen bedrijven nog beter voldoen aan de vraag van de consument omdat het mogelijk is om de 3D-objecten te personaliseren. Consumenten kunnen zelf ontwerpen aanleveren die door bedrijven omgezet kunnen worden in het juiste formaat of bedrijven kunnen in opdracht van de klant een volledig gepersonaliseerd product maken. De mogelijkheid om producten te ontwerpen die volledig voldoen aan de wensen en verwachtingen van de consument biedt grote mogelijkheden voor bedrijven. Consumenten hoeven niet meer te worden teleurgesteld en dit zal leiden tot een sterkere binding met de klant.

Maken van prototypen

3D-printing biedt ook mogelijkheden voor bedrijven die actief zijn in de ontwerpsector en architectuur. Zonder 3D-printer zal een ontwerpbedrijf vrijwel altijd een maquette moeten maken van een project. Een klus waar veel tijd en geld in gaat zitten en dan nog is het lastig om gedetailleerd te werk te gaan. Met een 3D-printer wordt het mogelijk voor een bedrijf om veel tijd en geld te besparen. Wanneer het volledige ontwerp van een gebouw of een product op de computer is gemaakt, hoeft er geen maquette meer gemaakt te worden, maar het ontwerp kan direct uitgeprint worden. Mits goed getekend komen de details perfect over. De stap om een maquette te maken wordt hiermee overgeslagen en de kwaliteit van het prototype zal net zo goed zijn of misschien nog wel beter.

Ontwikkelen product

3D-printing biedt bedrijven daarnaast de mogelijkheid om een product, zo vaak als nodig, te finetunen. Net zo lang totdat het bedrijf tevreden is over het eindresultaat. Wanneer een ontwerpbureau een prototype moet maken van een product en de opdrachtgever is niet tevreden over het product, kost het tijd voordat een aanpassing is doorgevoerd. Met 3D-printing kunnen de ontwerpers snel terug naar het beeldscherm om de aanpassing door te voeren en het product kan opnieuw worden geprint. Op deze manier kunnen er op één dag talloze aanpassingen aan een product worden gedaan, net zo lang totdat de opdrachtgever volledig tevreden is. Het ontwikkelen van producten gaat met 3D-printing veel sneller dan via een traditioneel ontwerpbureau.

Verkooptoename door vervanging in plaats van reparatie

Een trend die voorspeld wordt door diverse economen is dat bedrijven de mogelijkheden van 3D-printing zullen aangrijpen om hogere verkoopcijfers te behalen. Dit komt volgens hen omdat het makkelijker wordt voor bedrijven om simpelweg een product opnieuw uit te printen dan het product te repareren. Waar bedrijven nu veel tijd kwijt zijn aan het herstellen van een beschadigd product, tot ergernis van de consument, kunnen ze straks met 3D-printers aanbieden om het product opnieuw te printen en direct te leveren. Binnenkort kan men waarschijnlijk zelfs auto’s fabriceren met een 3D-printer. Verwacht wordt dat consumenten liever een nieuw product bestellen dat snel geleverd kan worden, dan dat ze willen wachten op de reparatie van hun product. Kanttekening hierbij is natuurlijk wel dat de aanschafprijs van het nieuwe 3D-object niet te hoog moet liggen, anders zullen consumenten netjes de reparatie willen afwachten.

Grenzeloze mogelijkheden voor bedrijven

3D-printing biedt een schat aan mogelijkheden voor bedrijven. Er kan worden bespaard op productiekosten, transportkosten, het productieproces zal een stuk minder lang duren, er kan worden voldaan aan de wensen van de klant, producten kunnen worden gepersonaliseerd en ga zo maar door. Wanneer de 3D-printtechnologie zich blijft ontwikkelen en bedrijven ook hun massaproductie kunnen gaan printen in 3D, wordt het voor de consument echt interessant. Vanwege de genoemde voordelen voor bedrijven zullen de prijzen van producten gaan dalen en worden de producten ook nog eens persoonlijker.

3D-printen heeft vele mogelijkheden voor bedrijven. Personalisatie, kostenbesparing, tijdsbesparing en meer tevreden klanten. 3D-printing is tevens handig bij het maken van prototypen.