3D-printer raket bijna gereed voor lancering

3D-printer raket

De eerste 3D-printer raket wordt binnenkort gelanceerd. Het Nieuw-Zeelandse bedrijf dat de raket heeft ontwikkeld beweert dat deze slechts 5 miljoen dollar heeft gekost. Vrijwel alle onderdelen van de raket zijn afkomstig uit de 3D-printer. De raket draagt de naam “Rutherford” en de producent is van plan deze in 2017 de ruimte in te sturen.

3D-printer raket gemaakt van carbon

De raket is gemaakt met 3D-geprint carbon, wat zorgt voor een lichtere raket. Door 3D-printing te gebruiken duurt de fabricatie enkele weken in plaats van jaren. Het bedrijf verwacht dat de Rutherford raket aanzienlijk minder stuwkracht nodig heeft en dus sneller en effectiever zijn bestemming kan bereiken.

Raket met elektrische aandrijving

De Rutherford raket wordt aangedreven met een elektrische motor, wat wederom een primeur is in de sector. De raket wordt voorzien van een gigantisch aantal ion-batterijen die ervoor zorgen dat de raket gelanceerd kan worden. De batterijen drijven vervolgens een mix van zowel vloeibare zuurstof als kerosine aan, dit resulteert in minder brandstof gebruik dan een traditionele “vloeibare” raket. Door deze innovatieve methode wordt er wederom gewicht bespaard.

Rutherford is een kleine raket

De Nieuw-Zeelandse raket is nog niet te vergelijken met professionele raketten die gebruikt worden door onder andere NASA. De raket is 20 meter hoog en kan slechts 100 kilo de ruimte in brengen. De huidige vrachtschepen waarmee het ISS wordt bevoorraadt kunnen ongeveer 6,500 kilo vervoeren. Echter belooft de technologische ontwikkeling ook potentie voor de toepassing op deze grotere raketten. De huidige versie van de Ruthford zal gebruikt worden om kleine satellieten te lanceren.

Innovatie moet zorgen voor opschudding ruimtevaart sector

Volgens de makers van de raket moet deze ontwikkeling de hele ruimtevaart sector op zijn kop zetten. De raket is namelijk immens goedkoop in vergelijking met bestaande raketten. Het produceren én lanceren van de Ruthford kost maar 5 miljoen dollar, dit is in scherp contrast met de 200 miljoen dollar van de gemiddelde lancering vandaag de dag.

Voor jou interessant