3d printer pen

3d printen duur? Niet met een 3d print pen. Vanaf € 50,- heb je al een 3d print pen inclusief draad, waarmee je creatief aan de slag kunt. Voor rond dan € 70,- heb je al een luxe uitvoering met veel opties. Maar wat kun je met een 3d print pen en wat is het verschil met een normale computer gestuurde 3D printer?

Het grote verschil tussen een normale 3d printers en een 3d printer pen is de afwezigheid van een computer. Een normale 3d printer sluit je op een computer aan en met de juiste software print je het op de computer ontworpen object. Met een 3d printer pen werk je uit de vrije hand, zonder computer. Je kunt het werken met een 3d pen ook 3d schetsen noemen. En dat mag je letterlijk opvatten, want met een 3D pen kun je met een beetje geduld objecten rechtstreeks in de lucht printen.

Wat is er allemaal mogelijk

Zoek eens naar 3D printer pen of 3d doodler op youtube en kijk daar naar des diverse filmpjes. Je krijg dan snel een goed overzicht wat er allemaal mogelijk is. Net als bij het schetsen op papier met een gewoon potlood, zijn veel verschillende technieken en trucs om een 3d object te printen. Je kunt in één keer ruimtelijk objecten maken. Je kunt op een 3D print pad eerst 2d constructie delen printen, die je daarna met je pen aan elkaar zet. Op deze manier kun je zelf stap voor stap grote en stevige 3d constructies printen. Kijk voordat je aan de slag gaat rond op youtube voor ideeën, technieken en templates. Dit bespaard je veel tijd en materiaal. Met een 3d printer kan iedereen van kind tot volwassene zijn fantasie de vrij loop laten. Ga de uitdaging aan om het beeld wat je in je hoofd hebt met een 3d print pen werkelijkheid te maken. De enige grens is je eigen creativiteit.

3D printer pen gebruiken

Bij het gebruik van een 3d print pen zijn een aantal dingen belangrijk. De eerste is geduld je zult eerst even moeten wennen aan het gebruik, voordat je ingewikkeld constructie kunt gaan maken. Begin met een simpel ontwerp om te wennen en ervaring op te doen. Een van de dingen die meteen op zal vallen is dat 3D printen met een pen niet snel gaat.

Instellingen

3D pennen komen met een aantal opties, zoals, temperatuur instelling, draad snelheid en knopjes om het doorvoeren van print draad aan en uit te zetten. Begin met de in de gebruiksaanwijzing aangeraden instellingen. Varieer daarna met de instellingen, om uit te vinden wat de invloed is en wat voor jou persoonlijk het beste werkt.

Maken van objecten.

Dit is constructieve kant en vergt enige technisch inzicht hoe je een object het slimste maakt. Om een start te maken worden er vaak een aantal templates met de pen meegeleverd. Is dit niet het geval, zoek dan even online naar een leuk ontwerp. Een klassieker is natuurlijk de Eifel toren. Het printen lijkt op het eerset gezicht moeilijker dan het is. Je print eerst een aantal constructie delen in 2D, volgens het template. Hierbij volg je eenvoudig de lijnen op het template. Zodra je een deel klaar hebt, laat je het goed afkoelen en verwijder je het van je template. Daarna print je het volgende deel. Heb je alle delen geprint, dan zet je deze eenvoudig aan elkaar. Dit doe je door de elementen tegen elkaar aan te zetten en met de 3D pen over de naad tussen de twee delen te printen. Hiermee verbind je de delen zodat er een 3D object ontstaat. Op deze manier print je eenvoudig je eerste 3D object.

Voorbeelden van leuke 3d objecten

  • Smartphone case naar eigen ontwerp
  • Lampen kap geprint rond een ballon
  • Model spoorbrug
  • Star Wars, Minions en andere filmfiguren
  • Mode accessoires
  • Modellen van gebouwen
  • Complete mini fantasie landschappen
  • 3D printer pen, andere toepassingen

Er zijn nog veel meer toepassingen, hieronder sommen we er een paar op.Pimpen van bestaande objecten. Gebruik verschillende kleuren en geef je creativiteit vrij baan. Repareren van plastic objecten. Altijd handig om objecten te kunnen repareren en uitstekend geschikt om kleine oneffenheden en scheurtjes op te vullen. In elkaar zetten, van objecten die met een normale 3D printer gemaakt hebt.

3D Printer pen draad

Er zijn verschillende soorten draad of filament te koop. de bekendste soorten zijn PLA en ABS. Veel mensen hebben de ervaring dat ABS makkelijker print dan PLA. Dit merk je vooral als je van draadkleur wisselt. Dan werkt ABS veel mooier en schoner dan PLA draad en de kleuren gaan niet door elkaar zitten.

3D printer pen in het onderwijs

3d printer pen met 3d object3D print pennen kunnen uitstekende ingezet worden in het onderwijs. Door het experimenteren met 3D print opdrachtjes, krijg je snel inzicht in ruimtelijke constructies en mechanica. Maak een brug een vakwerkmast of bouw de Eiffeltoren na. En wat is er leuker om in teams wedstrijden te houden wie de grootste of sterkste brug kan bouwen, met een van te voren vastgestelde hoeveelheid 3d print draad.

Samenvatting

Een 3D print pen is een ideale manier om met 3D printen kennis te maken. De kosten zijn laag. Je hebt geen computer nodig en kunt je creativiteit de vrije loop laten. Daarnaast is het een goede oefening in ruimtelijk denken. Een goede start is een eenvoudige template na bouwen, zodat je ervaring opdoet met je pen.

Heb je al een computer gestuurde 3D printer, dan is een 3D pen een goede aanvulling. Je kunt eenvoudig correcties en reparaties uitvoeren op al geprinte objecten. Het is eenvoudig om onderdelen samen te voegen, tot objecten die te groot zijn om met je computer gestuurde printer te maken. Je kunt even snel een nieuw idee uitproberen voordat je een heel ontwerp op je computer gaat maken.

Kortom een 3D printer is prima investering als introductie op 3D printen. Het is een nuttige aanvulling als je al een computer gestuurde 3D printer hebt. Het is een leuk cadeau om te geven.

Voor jou interessant