3D-printer ontwikkelingen

3D-printer ontwikkelingen

Dat de introductie en de opkomst van de 3D-printer voor veel verandering zorgt in de maatschappij, is al langer duidelijk. Echter, waar velen nog denken dat de opkomst van deze bijzondere printer alleen voor enkele nieuwe uitvindingen zorgt, is de invloed van deze bijzondere printer steeds groter aan het worden. Zo zorgt de opkomst van de 3D-printer niet slechts voor interessante uitvindingen, maar voor verregaande veranderingen in diverse branches. Ben jij benieuwd tot welke ontwikkelingen de opkomst van de 3D-printer op dit moment al heeft gezorgd? Lees op deze pagina dan meer over de ontwikkelingen door de opkomst van deze printer in onze maatschappij.

Ontwikkelingen in de entertainmentbranche

In de entertainmentbranche werken voornamelijk creatievelingen die altijd op zoek zijn naar manieren om hun werk nog leuker, innovatiever en interessanter te maken. Het is dan ook niet zo raar dat de entertainmentindustrie één van de industrieën is waar het gebruik van de 3D-printer flink is gestegen in enkele jaren. Zo zijn er al gitaren geprint, is er zelfs al een instrument gemaakt van 3D-geprinte bierflesjes en heeft de muzikant Daren Banarsë een zogeheten ‘melodica’ (een combinatie van een mondharmonica en een keyboard) ontwikkeld met een 3D-printer. Deze melodica is zo goed geprint, dat het instrument hetzelfde geluid kan produceren als exemplaren die niet met een printer zijn gemaakt.

Daarnaast is niet alleen de muziekindustrie druk bezig met de 3D-printer, maar is ook de branche van kunst en cultuur is druk bezig de mogelijkheden van deze bijzondere printer te ontdekken. Zo worden er op dit moment diverse replica’s van eeuwenoude 3D-geprinte schilderijen, die het mogelijk maken voor bezoekers om wereldberoemde schilderijen aan te raken. Je hoeft tegenwoordig dus niet meer door een museum te lopen met je handen op je rug, maar wordt door het gebruik van 3D-printers uitgedaagd om replica’s van wereldberoemde schilderijen aan te raken en op deze manier echt te leren kennen.

Ontwikkelingen in de zorg

Eén van de branches waar de 3D-printer de afgelopen jaren voor vele belangrijke ontwikkelingen heeft gezorgd, is de zorg. Dat er 3D-geprinte protheses geproduceerd konden worden was al langer bekend, maar nu kunnen er zelfs levensechte gebitten geprint worden. Deze gebitten zijn op dit moment nog niet klaar om daadwerkelijk geplaatst te worden bij patiënten, maar moeten in de toekomst wel echt gebruikt kunnen worden. Over enkele jaren hoef je dus niet meer met een slecht gebit rond te lopen, maar bestel je simpelweg een nieuw gebit dat met een 3D-printer geproduceerd is.

Daarnaast wordt de 3D-printer steeds meer gebruikt in het kader van onderwijs in de zorg. Zo hebben leerlingen in een ziekenhuis in Tokyo de mogelijkheid om enkele risicovolle operaties eerst te oefenen op een 3D-geprint lichaamsdeel, dat exact lijkt op een echt lichaamsdeel. Door een risicovolle operatie eerst meerdere malen te oefenen op een 3D-geprinte long of een 3D-geprint hart, gaat het risico van de operaties omlaag en hebben leerlingen de kans om hun vaardigheden en kennis op een veilige manier te ontwikkelen. De 3D-printer wordt dus niet alleen gebruikt om protheses te ontwikkelen of gebitten te maken, maar ook om de zorg op de lange termijn te verbeteren met beter onderwijs.

Ontwikkelingen in de mode

Ook in de modebranche zijn er enkele technische creatievelingen bezig geweest met een 3D-printer. Het Italiaanse modehuis Gruppo Meccaniche Lucian is bijvoorbeeld al aan het experimenteren met het opzetten van een complete 3D-geprinte modelijn. De modelijn bevat zowel kledingstukken als schoenen met complexe vormen, die door middel van handwerk of machines niet op deze manier geproduceerd konden worden. Op dit moment is er al een prototype modelijn met kledingstukken en schoenen gepresenteerd en men verwacht in de toekomst nog veel meer met 3D-printers te gaan doen.

Een andere ontwikkeling in de mode is de introductie van 3D-geprinte armprotheses die voorzien zijn van Swarovski kristallen. Actrice Grace Mandeville (bekend van The Sparticle Mystery) droeg deze bijzondere armprothese op de rode loper en was erg enthousiast over de bijzondere samenkomst van techniek en mode. Geen lelijke, saaie armprotheses meer voor deze actrice, maar een armprothese die bij haar glamoureuze leven past. De opkomst van 3D-printers bieden haar dus niet alleen de mogelijkheid om een comfortabele armprothese te dragen, maar ook om deze armprothese te stylen op basis van haar persoonlijke smaak.


  1. Wat 3D-printing gaat brengen in de toekomst? Ik ben heel benieuwd.. Vooral hoe productieprocessen gaan veranderen en hoe de productie weer terugkomt uit lageloonlanden.

    3D-menneke /

Het is niet toegestaan om te reageren.