3D-printer kopen tips

Zoals bij elk ander technologie product is het ook bij 3D-printers de moeite waard om de apparaten onderling met elkaar te vergelijken. 3D-printers verschillen op vele aspecten van elkaar en in dit elkaar vertellen we u waar u op moet letten bij het vinden van de beste 3D-printer voor u. Allereerst is de software belangrijk die de 3D-printer gebruikt. 3D-printing is een ingewikkeld technologie om goed te begrijpen en daarom kiezen veel producenten er voor om kant en klare software mee te leveren, zodat u direct uw 3D-ontwerp kunt uitprinten. De printers die beschreven staan op deze website worden allemaal geleverd met eenvoudige software, zodat u zowel als beginner als professional kunt experimenteren met het printen van 3D-voorwerpen.

Afmetingen printobject

De eerste 3D-printers waren enorm grote apparaten die nauwelijks op uw bureau pasten. Inmiddels zijn de apparaten al flink door ontwikkeld en hebben ze afmetingen die vriendelijk zijn voor op kantoor. Maar de afmetingen van de 3D-printer zelf zijn niet het belangrijkste van 3D-printing, het gaat om de afmetingen van het printobject. De maximale grootte van een 3D-object dat een printer kan produceren hangt af van het printplatform. Op dit moment lopen de afmetingen uiteen van ongeveer 12x12x12cm tot 20x20x20cm. Het is verstandig om eerst te bedenken wat voor soort 3D-voorwerpen u wilt gaan printen om vervolgens op basis daarvan een keuze te maken voor een 3D-printer.

Eén of meerdere kleuren

3D-printers verschillen op kleurgebied niet zoveel van 2D-printers, u kunt namelijk kiezen voor een 3D-printer die slechts één kleur tegelijk kan printen of voor apparaten die meerdere kleuren tegelijk kunnen verwerken. Vergelijk het met een zwart-wit 2D-printer of een kleurenprinter. Grofweg kunnen we stellen dat de wat oudere 3D-printers voornamelijk één kleur kunnen printen en dat de nieuwere modellen in staat zijn om meerdere kleuren tegelijk te printen, waardoor uw 3D-object een stuk kleurrijker wordt. Het aantal kleuren gaat nooit ten koste van de kwaliteit van uw 3D-model, het kost alleen meer filament.

Soort filament

De 3D-printers die op dit moment beschikbaar zijn voor consumenten printen vrijwel allemaal op basis van gesmolten plastic, ook wel filament genoemd. Wel is er verschil in het soort filament. Op dit moment zijn er twee gangbare plastic-filamenten beschikbaar voor 3D-printers voor consumenten: ABS en PLA. ABS heeft als belangrijkste voordeel dat het erg stevig en hard plastic is, waardoor het een lange levensduur heeft. Zeker voor belangrijke onderdelen in meubels of gebruiksvoorwerpen is ABS geschikt, omdat het niet zo snel kapot gaat. Het nadeel van ABS is wel dat het moeilijk is om te printen, vanwege de stugheid van het materiaal. PLA is een stuk soepeler en het is daarmee geschikter om 3D-objecten te printen met veel details. Daarnaast wordt PLA gemaakt van maïs of suikerriet en is daarmee veel milieuvriendelijker dan ABS, dat gemaakt wordt van aardolie. Veel kunstenaars gebruiken PLA-filamenten bij 3D-printing, omdat dit materiaal mooi glanst na het printen. Bij het kiezen van het juiste filament zijn er twee dingen van belang: ten eerste moet u nagaan of uw 3D-printer overweg kan met beide filamenten en ten tweede gaat het om het doel van het printen. Wilt u een stevig product printen dat lang mee moet gaan, kies dan voor ABS. Wilt u liever een mooi glanzend, gedetailleerd 3D-object, kies dan voor PLA.

Snelheid van de printer

Staar u bij het kiezen van een 3D-printer niet vast op de maximale snelheid van het apparaat. Het is natuurlijk mooi als een 3D-printer een snelheid haalt van 300mm/s, maar vaak gaat dit ten koste van de kwaliteit en de gedetailleerdheid van uw 3D-object. Het is belangrijk dat het apparaat een mooie range heeft in snelheden die u zelf kunt selecteren. Bij een product dat veel details heeft kunt u dan kiezen voor een wat lagere snelheid en bij weinig details kiest u voor hoge snelheid. De duurdere 3D-printers bieden dezelfde kwaliteit bij elke snelheid, maar bij de wat goedkopere modellen kan snelheid ten koste gaan van de details.

Dikte van de laagjes

De beschikbare 3D-printers voor consumenten werken allemaal op dezelfde manier: laagje voor laagje wordt uw 3D-voorwerp opgebouwd. Over het algemeen geldt; hoe dunner de laagjes per stuk zijn, hoe hoger de kwaliteit van uw 3D-object uiteindelijk. Let bij het kiezen van een 3D-printer dus goed op de dikte van de laagjes waarmee er geprint wordt. Vaak ligt de dikte tussen de 0,15 en 0,3mm, ook wel uitgedrukt in micron. In het geval van 3D-printing geldt: hoe lager de dikte, hoe beter. Op die manier komen de details van uw 3D-object namelijk beter over.

Ontwerp 3D-printer

Het gaat bij 3D-printers natuurlijk om de prestaties, maar ook qua ontwerp van de apparaten zelf zijn er flinke verschillen. Een aantal 3D-printers werken met een open systeem, waardoor u het printproces live kunt volgen, andere printers hebben een gesloten systeem waardoor u alleen het eindresultaat zult kunnen bekijken. Het voordeel van een gesloten systeem is dat u de lucht die van het smelten van het plastic afkomt niet ruikt, het nadeel is dat u het printproces niet kunt volgen. Ook qua afmetingen verschillende 3D-printers van elkaar. De 3D-printers voor consumenten worden weliswaar steeds kleiner, maar in de regel zijn ze nog groter dan 2D-printers. Houd hier rekening mee bij het indelen van de ruimte op of naast uw bureau. Daarnaast zijn er 3D-printers die een stijlvol ontwerp hebben en printers die er meer uitzien als een aluminium frame. Als het u puur om de prestaties van de 3D-printer gaat is een bouwpakket natuurlijk geen probleem, maar als het apparaat tussen ander kantoorgerei komt te staan, is het design wellicht van groter belang.

Prijs 3D-printer

Het laatste punt waarop de 3D-printers van elkaar verschillen is de prijs. 3D-printers voor consumenten zijn verkrijgbaar van ongeveer €600,- en de duurste modellen kosten rond de €2000,-. Alle beschikbare 3D-printers leveren voldoende kwaliteit, het verschil zit vooral in de mogelijkheden van de apparaten. Een goedkoper model produceert kleinere 3D-objecten dan een duurder model. Tevens zal een goedkoper model vaak snelheid boven gedetailleerdheid verkiezen, terwijl u bij een duurder model zowel snel als gedetailleerd kunt printen. Let bij het aanschaffen van een 3D-printer vooral op de eigenschappen die in dit artikel genoemd staan en kies de voor u beste prijs-kwaliteitverhouding.

3D-printers verschillen op vele eigenschappen van elkaar: prijs, soort filament, ontwerp, snelheid, afmeting printobject en kleur. Selecteer de belangrijkste eigenschap voor u en kies uw 3D-printer.

 

3D printers en accessoires koopt u bij Allekabels.nl