3D-printer informatie

De technologie blijft zich voortdurend ontwikkelen en dit is op het gebied van printers niet anders. Hadden we een jaar of 20 nog geen idee wat we allemaal met een 2D-printer zouden kunnen, inmiddels zijn de 3D-printers volop in ontwikkeling. Grote ondernemingen als Hewlett Packard en Canon, de marktleiders binnen de printbranche, zijn al jaren bezig met het ontwikkelen van 3D-printers. Daarbij wordt er gelet op de mogelijkheden van de 3D-printer, maar ook de kosten zijn een belangrijk aspect. Zoals bij elke technologische ontwikkeling zal de prijs dalen naarmate de tijd vordert en binnen afzienbare tijd kan waarschijnlijk iedereen een 3D-printer kopen tegen een schappelijke prijs. Op 3D-printergids vindt u alle informatie die op dit moment bekend en relevant is als het gaat om 3D-printing.

Wat is 3D-printen?

3D-printen is de geëvolueerde vorm van 2D-printen. In bijna elk huishouden is een printer aanwezig die plaatjes en tekst kan afdrukken. Ook al is het plaatje of de tekst in 3D afgebeeld, met een 2D-printer blijft het resultaat een 3D-plaatje op een plat vel papier. Met een 3D-printer is dit anders. Een dergelijk apparaat is in staat om van uw 3-dimensionale plaatje een echt object te maken. De 3D-printers beschikbaar voor consumenten printen vooralsnog voornamelijk alleen met plastic, maar de meer geavanceerde modellen zijn al in staat om ook andere materialen te gebruiken, waaronder keramiek, staal en zelfs zand. Verwacht wordt dat op termijn ook de 3D-printers voor consumenten in staat zijn om in meerdere materialen te printen.

Hoe werkt een 3D printer?

3D-printing gebeurt op dit moment op twee verschillende manieren, afhankelijk van de 3D-printer. Bij de eerste manier wordt er gebruik gemaakt van een fijn plastic draad dat laagje voor laagje geprint wordt. Zodra u een object naar de printer stuurt om te laten printen, bepaalt het apparaat waar er het plastic geprint moet worden. Laagje voor laagje wordt met het grootste detail uw object aan elkaar gelijmd. Door de combinatie van lijm en verhitting wordt er een stevig product geprint. Met behulp van verschillende kleuren plastic krijgt uw 3D-print de juiste kleuren mee.

Andere 3D printers werken met hoofd- en vulpoeder. Uw complete 3D-model wordt door de printer gelijmd met hoofdpoeder. Alle open ruimtes worden opgevuld met vulpoeder, zodat het 3D-object niet direct in elkaar zakt. Wanneer de 3D-printer met het hoofdpoeder het complete model heeft gelijmd, wordt door middel van verhitting het vulpoeder weggesmolten. Het resultaat is dat alleen het hoofdpoeder overblijft en u een stevig 3D-object in handen krijgt. Voor meer gedetailleerde informatie leest u hier verder.

3D-printer mogelijkheden

3D-printing biedt mogelijkheden voor zowel consumenten als bedrijven. Als consument is het leuk om zelf een klein 3D-object te ontwerpen en vervolgens te laten printen. Op deze manier kunt u verrassende cadeaus geven of decoratie aanbrengen voor in uw huis. Een 3D-printer kopen is op dit moment helaas nog niet mogelijk voor weinig geld, maar er zijn bedrijven zoals Shapeways die graag voor u uw 3D-model printen. Kijk hier voor de mogelijkheden voor consumenten.

Een 3D-printer kopen voor bedrijven is gemakkelijker, omdat de investering relatief gezien beter te dragen is. Steeds meer bedrijven ontdekken 3D-printing als handig hulpmiddel bij het maken van bijvoorbeeld prototypen. Niet langer is het nodig om dagen kwijt te zijn aan het maken van maquettes, met behulp van een 3D-printer kunt u in korte tijd van uw tekening een gedetailleerd model maken. 3D-printing is ook geschikt voor het aanbieden van originele relatiegeschenken, succes gegarandeerd. Lees hier verder voor alle mogelijkheden van 3D-printing voor bedrijven.

Beschikbare 3D-printers

Voorlopig is 3D-printing nog volop in ontwikkeling en dit zorgt er voor dat het kopen van een 3D-printer nog relatief duur is. Tot op heden zijn het voornamelijk bedrijven die aan het experimenteren zijn met de mogelijkheden van 3D-printing. Desondanks zijn er al diverse 3D-printers op de markt voor consumenten. Het is verstandig om de mogelijkheden van de diverse printers met elkaar te vergelijken en de ontwikkelingen op het gebied van 3D-printing goed in de gaten te houden. Het zou zonde zijn dat u een product aanschaft dat binnen enkele maanden alweer achterhaald is qua technologie. Voor een overzicht van de beschikbare 3D-printers voor consumenten kijkt u hier.

Vergelijken 3D-printers

Zoals bij elk ander product dat u aanschaft is het ook bij 3D-printers van belang om de apparaten te vergelijken op eigenschappen. Elke printer werkt op een andere manier, werkt met verschillende materialen en levert een hogere of lagere mate van details. Op de pagina 3D-printers kopen leest u waar u op moet letten bij het kopen van de meest geschikte 3D printer voor u.

3D-printing is volop in opkomst. 3D-printers vertalen uw tekening naar een echt 3D-object en bieden daarmee grote mogelijkheden voor consumenten en bedrijven.