3D-printer filament recyclen met de ProtoCycler

3D-printer filament recyclen

Tijdens het printproces van een 3D-printer gaat een hoop filament verloren. Niet zozeer tijdens het printen van een 3D model, maar veelal door foutieve prints en oneffenheden in het geprinte object. Een innovatief Amerikaans bedrijf heeft een product ontwikkeld waarmee filament recyclen mogelijk wordt. Het product draagt de naam ProtoCycler en is in staat om plastic afval te recyclen en om te zetten in waardevol 3D-printer filament. Dit is zowel gunstig voor het milieu als de gebruiker.

Afval omtoveren in 3D-printer filament

Met een simpele druk op de knop kan je plastic afval omzetten in filament. Het eindproduct wat uit de ProtoCycler rolt is te vergelijken met hoogwaardig 3D-printer filament. Doordat er nog maar weinig consumenten gebruik maken van 3D-printing wordt er slechts een kleine hoeveelheid filament geproduceerd. Dit zorgt ervoor dat de prijs van het filament hoog ligt, vaak rond de €30 of meer.

De ProtoCycler verdient zich eenvoudig snel terug

De ProtoCycler is verkrijgbaar voor slechts $699,99, wat omgerekend ongeveer 620 euro is. Door deze innovatieve plastic recycler aan te schaffen heb je de investering na twintig rollen filament alweer terugverdiend. Wanneer je op regelmatige basis een 3D-printer gebruikt zijn twintig rollen filament namelijk al gauw bereikt. Naast het financiële voordeel help je het milieu ook nog een handje.

3D-printing wordt duurzaam

Kijkend naar de ontwikkelingen rondom 3D-printing zijn er nog weinig duurzame initiatieven te bekennen. De ProtoCycler is een stap in de goede richting en zal naast besparing van materiaal zorgen voor lagere kosten onder gebruikers.

Meer soortgelijke concepten

Langzaamaan verschijnen er meer producten die het mogelijk maken om gebruikt plastic om te toveren in filament. Grote bedrijven zien ook markt in het ontwikkelen van deze producten, omdat het een milieuvriendelijke uitstraling toont jegens consumenten. Natuurlijk toont dit product ook potentie door de groeiende 3D printing markt wereldwijd.

Voor jou interessant