3D-printen van organen stap dichterbij

3D-printen organen

Wetenschappers zijn in staat om werkende bloedvaten te printen. Dit betekent dat het printen van werkende organen steeds dichterbij komt.

Onderzoekers van onder andere University of Sydney, MIT, Harvard en Stanford hebben samengewerkt om het 3D-printen van bloedvaten mogelijk te maken. De vaten zijn voorzien van voedingsstoffen en zuurstof, daarnaast zijn ze in staat om afvalstoffen te verwerken. Deze bevindingen zijn afgelopen maandag gepubliceerd. Onderzoekers spreken van een belangrijke doorbraak omdat de bloedvaten nu snel en makkelijk geproduceerd kunnen worden.

“Stel je voor: je komt het ziekenhuis binnenlopen en er wordt direct een werkend orgaan voor je afgedrukt. Deze is voorzien van alle benodigde cellen, eiwitten en bloedvaten. Dit kan simpelweg worden gerealiseerd door een druk op de printknop,” verteld een van de onderzoekers weten. Hij geeft echter wel toe dat dit toekomstbeeld nog ver weg is, maar dat dit het streven is van het huidige onderzoek.

De onderzoekers hebben verbonden vezels gebruikt die bedekt waren met menselijke endotheelcellen. Deze cellen bevinden zich tussen het stromende bloed en de vaatwanden. Daarnaast werd er een eiwitachtig materiaal toegevoegd en werd de structuur verhard door het gebruik van licht. Vervolgens werden de vezels verwijderd en na een week vormde het materiaal zicht tot stabiele bloedvaten.

Laboratoria zijn al langere tijd in staat om bloedvaten te kweken, maar het gebruik van de 3D-printing techniek zal het proces versnellen en goedkoper maken. Duitse wetenschappers hadden in 2011 al een techniek ontwikkeld om bloedvaten te printen. Het kunstmatig produceren van organen wordt steeds belangrijker aangezien er te weinig menselijke orgaandonoren zijn.

Voor jou interessant