3D-printen met nieuwe materialen

3D-printed chocolate

De 3D-printer doet in vrijwel iedere sector zijn intreden, zo ook in het dagelijks leven van consumenten. In de industrie worden steeds meer traditionele methodes vervangen door de 3D-printing technologie.

De printer kan bijvoorbeeld worden ingezet voor het creëren van biologische systemen. Denk hierbij aan kraakbeen, botten en organen. Daarnaast is het mogelijk om nanostructuren, combinaties van diverse materialen en vezelversterkte onderdelen te printen.

Op de Chemelot Campus is afgelopen week een laboratorium geopend die de ontwikkelingen rondom 3D-printing in de gaten houdt. Het gaat vooral om de toepassing en ontwikkeling van nieuwe materialen voor het 3D-printen. Het nieuwe laboratorium is ondergebracht in het Chemelot Innovation and Learning Lab (CHILL). Bedrijven kunnen hier terecht met vragen over de toepassing van materialen. Het centrum is een resultaat van een hechte samenwerking tussen Chemelot Campus, CHILL, Maastricht University, Zuyd Hogeschool, FabLab Maastricht en N.V. Industriebank LIOF.

FabLab Maastricht is al drie jaar bezig met het onderzoeken van materialen voor 3D-printing technologie. Het bedrijf heeft printkoppen ontwikkeld voor bio-rubber, keramiek en chocolade. Door de intensieve samenwerking wordt het onderzoek nu opgetild naar een professioneel niveau.

De markt voor 3D-printing groeit exponentieel, hiermee groeit de behoefte voor nieuwe materialen die geprint kunnen worden. Dit is dan ook de focus van het onderzoek op de Chemelot Campus. Dankzij het onderzoek zullen er nieuwe materialen kunnen worden toegepast in de biomedische sector, lucht- en ruimtevaart, mechanische industrie en in consumentengoederen.

Voor jou interessant