Is 3D-printen met ABS filament schadelijk?

ABS filament schadelijk?

Momenteel is er onder thuisgebruikers van 3D-printing een hoop onduidelijkheid over het gebruik van ABS filament. Is ABS filament schadelijk of kan dit zonder zorgen gebruikt worden om te printen? De aanleiding voor deze vraag is de geur die vrijkomt bij het printen. De lucht die vrijkomt wanneer men print met ABS kan leiden tot klachten zoals huidirritatie of hoofdpijn, vandaar dat consumenten denken dat dit filament schadelijk is.

Verbranden van plastic zorgt voor vrijkomen cyanide

Het verbanden van plastic resulteert in het vrijkomen van cyanide. Dit is een zeer giftige chemische stof die gevaarlijk is wanneer er grote hoeveelheden vrijkomen. Tijdens het 3D-printen met ABS komt echter geen cyanide vrij, dat is gebleken uit grondig onderzoek van verschillende universiteiten. De test zijn uitgevoerd met ABS filament dat afkomstig is uit zowel China, de VS en Europa. 3D-printing met ABS filament is dus niet schadelijk voor de gezondheid.

3D-printen met ABS filament niet schadelijk

Wanneer je overweegt te printen met ABS filament hoef je geen rekening te houden met eventuele consequenties voor je gezondheid. Echter is de geur die vrijkomt niet altijd even prettig en kan deze resulteren in jeuk en hoofdpijn. Bij het printen met ABS is het daarom verstandig om een ventilator te gebruiken, zo zijn de eventuele klachten eenvoudig te voorkomen.

Voor jou interessant