3D-print technologie: wel of niet milieuvriendelijk?

3D print technologie duurzaam?

Vaak wordt beweerd dat productie middels de 3D-print technologie beter is voor het milieu dan de normale productie van objecten. Maar is 3D-printen nu echt zo milieuvriendelijk? In dit artikel bekijken we de 3D-print technologie nader en beschrijven we de effecten op het milieu.

Minder uitlaatgassen door 3D-printen

Een groot voordeel van 3D-printen is het feit dat er veel brandstof mee kan worden bespaard. Bij een normaal productieproces wordt een product vaak meerdere malen vervoerd. Het product wordt meestal gemaakt in een productiebedrijf in een ander land. Vervolgens wordt het vervoerd naar een lokaal verpakbedrijf en pas daarna komt het in de winkels terecht. Aangezien het product dus een aantal keer wordt getransporteerd, komen er ook veel uitlaatgassen vrij.

Met behulp van een 3D-printer is het mogelijk om het gehele product inclusief verpakking lokaal te maken. Het is dan dus niet nodig om het artikel meerdere malen te vervoeren; het kan zelfs gewoon in de winkel worden gemaakt. Dit zorgt ervoor dat er minder uitlaatgassen vrijkomen, wat een positief effect heeft op het milieu. Een bijkomstig voordeel is dat er ook minder sprake zal zijn van verspilling van het product.

Producten eenvoudig repareren

Als er een onderdeel van een bepaald product kapot is gegaan, is het niet altijd even gemakkelijk om uit te vinden waar u dit specifieke onderdeel kunt kopen. Daarom kiezen we er vaak voor om gewoon maar het gehele product opnieuw aan te schaffen. De komst van een 3D-printer gaat hier echter verandering in brengen. Hiermee kunnen we het onderdeel namelijk gewoon uitprinten. Op die manier zullen we vaker oude producten hergebruiken in plaats van nieuwe aanschaffen, waardoor fabrikanten minder nieuwe producten hoeven te produceren. Dit is eveneens milieu besparend.

Printen met plastic ABS

3D-printers voor consumenten printen vaak enkel producten van ABS plastic. Dit plastic breekt niet zo snel en gaat lange tijd mee, maar het plastic is niet zo milieuvriendelijk. Het is namelijk niet gemakkelijk biologisch afbreekbaar. Er zijn tegenwoordig echter wel steeds meer printers beschikbaar die ook werken met PLA plastic. Dit soort is beter voor het milieu en wel biologisch afbreekbaar. Als u een 3D-printer gaat kopen en rekening wilt houden met het milieu, kunt u dus het beste voor een 3D-printer kiezen die met PLA plastic print.

3D-printen met milieuvriendelijke materialen

Er komen gelukkig ook steeds meer 3D-printers die met andere materialen dan plastic kunnen printen. In plaats van plastic kunnen er milieuvriendelijke materialen worden gebruikt voor het vervaardigen van producten. Zo is er bijvoorbeeld al een 3D-printer ontworpen die glas kan maken van zand en zonlicht. Het productieproces van glas kost normaal veel energie en is dus belastend voor het milieu. Met behulp van een 3D-printer is het mogelijk om energie te besparen op de productie van glas.

Filament

Diverse soorten filament die gerecycled kunnen worden

Recyclen van 3D-geprinte objecten

Het recyclen van objecten die met een 3D-printer zijn geprint kan wat problemen met zich meebrengen. De verbindingen zijn namelijk op een homogene wijze geprint (monolithisch). Dit zorgt ervoor dat het niet eenvoudig is om de gebruikte materialen te demonteren. Echter hangt dit heel erg af van de materialen waarmee wordt geprint. Als het object is geprint met metalen of kunststoffen, kan de 3D-printer wel het filament recyclen. Daarbij is het eveneens mogelijk om met een 3D-printer gewoon afval te recyclen, wat natuurlijk enorme voordelen met zich meebrengt voor het milieu.

3D-printen op een milieuvriendelijke wijze

De 3D-print technologie brengt dus wel degelijk voordelen voor het milieu met zich mee. De uitstoot van uitlaatgassen kan worden verminderd, consumenten kiezen er eerder voor om een product te repareren dan een nieuw product aan te schaffen, het is mogelijk om producten te maken van milieuvriendelijke materialen en we kunnen met een 3D-printer afval recyclen. Als we op een milieuvriendelijke wijze willen printen, moeten we er echter goed opletten welke materialen we gebruiken. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om zoveel mogelijk met milieuvriendelijke materialen te printen en als consument kunt u in plaats van ABS plastic kiezen voor PLA. Zo kunnen we er gezamenlijk voor zorgen dat we met behulp van de 3D-printer het milieu besparen!

Voor jou interessant