3D laten printen: waar kan dat?

3D print maken

Het 3D laten printen van objecten kan eenvoudig via het internet. Het is niet nodig om zelf een 3D printer in huis te hebben. Doordat er diverse mogelijkheden zijn is er voor iedere consument een passende oplossing. In dit artikel bespreken we de opties die er zijn om een 3D print te laten maken.

3D laten printen op het internet

Via het internet zijn er diverse opties om eenvoudig te printen. Zo zijn er websites waarbij je een 3D print kan uploaden om vervolgens te laten printen. In dit overzicht laten we zien op welke manieren jij aan je 3D print kan komen.

Online laten printen bij bedrijven

Online een 3D print laten maken kan bij een van de grote websites. Dit zijn websites die zelf in het bezit zijn van 3D printers en hun dienst aanbieden aan bedrijven en consumenten. Je kan eenvoudig een 3D model toesturen en een materiaalsoort kiezen, vervolgens wordt automatisch een prijs berekend. Vaak kunnen deze sites snel en redelijk voordelig printen. Voorbeelden van een dergelijk platform is Shapeways.

Lokaal laten printen bij gebruikers

Daarnaast is het ook leuk om op lokale schaal te kijken naar de opties. Mensen die beschikken over een 3D printer in de buurt bijvoorbeeld. Op 3D Hubs kan je zoeken naar een 3D printer in de buurt. Vervolgens kan je contact opnemen met de eigenaar, waarna je het 3D model kan opsturen. Na enkele dagen kan het 3D object opgehaald worden. Hierdoor heb je direct persoonlijk contact met de eigenaar, waar ook kennis en informatie kan worden overgedragen.

3D laten printen fablab

3D laten printen kan ook bij fablabs in de buurt.

Naar een fablab in de buurt

De 3D printer is te vinden bij de consument, maar ook bij een van de fablabs bij jou in de buurt. Vrijwel iedere stad heeft een fablab, welke vrij toegankelijk is. Hier komen 3D printing fanaten samen om ideeën uit te wisselen en kennis te delen. Tegen een kleine vergoeding kan gebruik worden gemaakt van de 3D printers die het fablab heeft. Wanneer je geen kennis hebt van de 3D printer kan je geassisteerd worden door een medewerker. De 3D-printergids heeft een overzicht gemaakt van alle fablabs in Nederland en België.

Printen in de bibliotheek

Diverse bibliotheken in Nederland bieden 3D printers aan. Hier kan je als bezoeker gebruik van maken, dit tegen een minimale vergoeding. Steeds meer bibliotheken willen fungeren als kenniscentrum, waardoor ze een 3D printer aanschaffen. Het is verstandig om eerst bij je lokale bibliotheek te informeren of ze in het bezit zijn van een dergelijke printer.

Voor jou interessant