3D-geprint grachtenpand in Amsterdam

3D-geprint grachtenpand

In Amsterdam wordt gewerkt aan een wereldprimeur. Ontwikkelaars zijn bezig om een grachtenpand te printen met een enorme 3D-printer, daarnaast fungeert de bouwplaats als tentoonstelling.

Het grachtenpand bevindt zich op het voormalige Shell-terrein in Amsterdam-Noord. De tentoonstelling geeft informatie over de bouw van het eerste 3D-geprinte gebouw ter wereld. Bezoekers kunnen de printer, die de ‘kamermaker’ wordt genoemd, aan het werk zien.

Trail and error

De gevel van het pand krijgt hoekige ornamenten, deze doen denken aan kubistische gebouwen. De ontwikkelaars keken dit af van gebouwen die een eeuw geleden in Praag werden gebouwd. Momenteel is er nog veel onzekerheid over de bouw. “Huizen bouwen met een 3D-printer is een gehele nieuwe manier van bouwen”, verteld Hedwig Heinsman van DUS architects.

Het idee van het project is een begin maken aan het gebruiken van gerecyclede materialen, op een snelle en efficiënte manier. Het grachtenpand is het eerste prototype van deze bouwmethode, die in de toekomst overal ter wereld toegepast gaat worden.


  1. Ik ga binnenkort zeker even kijken hoe het eruit ziet! Het zou mooi zijn als strakjes iedereen in zijn eigen ontworpen 3d-geprinte huis kon wonen. Zijn we eindelijk van die saaie Vinex-wijken af!

    Frederieke D /

Het is niet toegestaan om te reageren.

Voor jou interessant