3 sectoren waar de 3D printer in opmars is

3D printing doet opmars in diverse sectoren

De 3D printing technologie wordt steeds toegankelijker, wat resulteert in meerdere sectoren die profijt hebben van de ontwikkelingen. Waar 3D printers voorheen werden ingezet om prototypes te fabriceren, kunnen tegenwoordig steeds meer concepten gerealiseerd worden. 3D printers zorgen niet alleen voor lagere kosten, maar laten ook meer creativiteit en vrijheid toe. In dit artikel bespreken we 5 sectoren waar de 3D printer zijn opmars doet.

Mogelijkheden in de bouwsector zijn eindeloos

3D printers zijn in staat om grote objecten te printen, mits ze zelf ook van een groot formaat zijn. Dit werd bewezen door een Chinees bedrijf dat eerder een compleet appartementencomplex heeft geprint. Inmiddels is de ontwikkeling in volle gang en heeft ook Dubai aangekondigd een kantoorpand te gaan printen. De productiekosten liggen lager en qua vormgeving is er meer mogelijk. Het productieproces is aanzienlijk korter, waardoor er voordeliger gebouwd kan worden.

3D printing in de lucht

In de luchtvaartsector valt een hoop winst te behalen. Iedere kilo die een vliegtuig mee aan boord neemt zorgt voor een verhoogde uitstoot kerosine. Door zo veel mogelijk onderdelen te 3D printen kan gewicht worden gereduceerd. Hierdoor is het vliegtuig lichter en wordt meer kerosine bespaard, wat resulteert in lagere kosten. Dit voordeel wordt weer doorberekend aan de consument, die door deze ontwikkelingen goedkoper kan vliegen. Diverse luchtvaartmaatschappijen laten weten dat zij bezig zijn met het implementeren van 3D printers, waaronder KLM en China Southern. De 3D printer kan ook worden ingezet voor het eten in het vliegtuig. Door aan boord te printen kan er meer variëteit worden aangebracht in het menu.

3D geprint voedsel

TNO heeft een 3D printer ontwikkeld die voedsel kan printen

3D printer als nieuwe magnetron

Waar nu vrijwel ieder huishouden een magnetron in huis heeft staan, kan de 3D printer deze plek in de toekomst overnemen. Tientallen bedrijven zijn bezig 3D printers te ontwikkelen die zich specifiek richten op voedsel. De printers kunnen bijvoorbeeld pasta en pizza printen. De concepten en ideeën blijven toenemen, waardoor ook de mogelijkheden. De 3D printer met de naam Foodini is een goed voorbeeld, deze printer is in staat om met diverse ingrediënten te printen. Hierdoor kun je kiezen uit een ruime variatie aan gerechten.

Voor jou interessant